hakky ambachtelijke schoenmakerij | erkend meester schoenmaker

Blessure achillespees: hoe kom je er aan?

Blessure achillespees: hoe kom je er aan?
De achillespeees is de dikke pees die je met je vingers kunt voelen vanaf je hiel. Deze stevige pees brengt de kracht van het kuitbeen over op het hielbeen. De spier is sterk, groot én helaas ook gevoelig voor overbelasting. Hoe kom je aan een achillespeesblessure, wat kun je eraan doen en hoe kun je een achillespeesblessure in de toekomst voorkomen? Je lees het hier.
Achillespeesblessure
Blessure achillespees: hoe kom je er aan?
Bij een blessure aan de achillespees voel je heftige pijn boven het hielbeen. Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak van een achillespeesblessure. Je ziet het vaak bij mensen die sport beoefenen waarbij ze veel springen, zoals basketballers.
De klachten bij een achillespeesblessure verlopen in verschillende stadia. Zoals bij alle blessures geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je er ook weer vanaf komt. Lees de stadia dus door en doe er iets aan, óók als je klachten (nog) mee lijken te vallen!
De 5 fasen van een achillespeesblessure
Je voelt zeurende pijn boven je hiel nadat je hem hebt belast, meestal na het sporten. De pijn verdwijnt na een paar uur.
De pijn begint nu al bij de warming-up. Maar tijdens de échte belasting wordt het minder. Pas daarna komt hij weer terug als je rust neemt.
De vorige fases zijn voor de meeste mensen erg verwarrend omdat er nog geen patroon in is te ontdekken, dus lopen ze nog even ‘lekker’ door. Maar in deze derde fase wordt het serieuzer: de achillespees blessure doet pijn tijdens het sporten en ook ’s nachts heb je er last van.
Als je na de derde fase nog geen rust hebt genomen, wordt het vanaf nu alleen maar erger. Je hebt steeds vaker pijn én je houdt de sporttrainingen ook niet meer vol.
Als je in fase 5 belandt met je achillespeesblessure, ben je een heuse volhouder! Maar dat is nu niet als compliment bedoeld. Je hebt voortdurend pijn en er zit nog maar één ding op: langdurig rust houden.
Zoals je ziet, kan het verloop van een blessure aan je achillespees sluipend gaan. Daarom is het zo belangrijk om naar je lichaam te luisteren en pijn nooit te negeren.
Behandeling blessure achillespees
Rust, rust en… oefeningen. Door oefeningen te doen, bouw je de belasting weer heel langzaam op en verbeter je de doorbloeding en versterk je het peesweefsel. Daarnaast is het belangrijk om met een achillespees blessure in beweging te blijven om de spieren en het omliggende weefsel soepel te houden. Fietsen en zwemmen zijn hier perfect voor.
Nooit meer een achillespeesblessure!
Wie eenmaal een achillespeesblessure heeft gehad, wil er nooit meer een hebben. Het herstel gaat langzaam en de blessure beperkt je behoorlijk in je vrijheid.
Tips om een nieuwe blessure achillespees te voorkomen:
Nooit meer sporten zonder warming-up
Blijf de oefeningen doen, óók als de achillespeesblessure over is
Zorg voor een goede doorbloeding van de achillespees door regelmatig te masseren
Houd de pees warm en soepel door hoge sokken te dragen
Draag goede schoenen die voldoende ondersteuning bieden
Draag inlegzooltjes in je gewone schoenen en in je sportschoenen
Inlegzolen zorgen ervoor dat je voeten goed worden ondersteund onder de voetboog. Op die manier zakt je enkel niet door, óók niet als je hardloopt of springt. Door deze extra ondersteuning verminder je de kans op een overbelaste achillespees enorm.
Na een langdurige achillespeesblessure kun je tijdelijk bij het sporten een enkelbrace dragen ter bescherming en extra ondersteuning totdat de pees weer sterk genoeg is.